Bezglutenowe mufinki kakaowe z kakaowym kremem. Idealne do kawy. Muffinka o wadze 84 g ma 4,1 wymiennika, w tym 2,2 WW i 1,9 WBT. 100g ma 332 kcal.
Muffinki kakaowe
Składniki
- 60 g mąki migdałowej
- 150 g cukru
- 75 g mąki gryczanej
- 50 g kakao
- 125 g oleju kokosowego rozpuszczonego
- 2 jajka
- 180 g maślanki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- ¼ łyżeczki soli
Krem
- 250 g ricotty
- 15 g syropu klonowego
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Przygotowanie
- Krem - ricottę, syrop klonowy, kakao i ekstrakt z wanilli umieść w mikserze i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstaw do lodówki na 1 godzinę przed nałożeniem na muffinki.
- Piekarnik rozgrzej do 160ºC. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wszystkie składniki i odrobinę soli włóż do miski. Mieszaj aż masa będzie gładka. Podziel ciasto równo pomiędzy papilotki. Piecz przez 25 minut lub do chwili aż włożony patyczek w ciasto będzie suchy. Wyciągnij z piekarnika i studź na kratce aż do osiągnięcia temperatury pokojowej. Nałóż krem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 332 kcal Białka: 8.6 g Tłuszcze: 21.4 g Cukry: 26.2 g Wymienniki: 4.9 WW: 2.6 WBT: 2.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz