Do kawy … kawa z kawą i orzechami 🙂 czyli muffinki orzechowo-kawowe z dodatkiem espresso i mielonej kawy. No jak tu ich nie lubić :-). Jedna muffinka o wadze 60 g ma 4,5 wymiennika, w tym 3,0 WW i 1,5 WBT. 100g ma 447 kcal.
Mufinki kawowo-orzechowe
Składniki
- 80 g prażonych orzechów laskowych
- 120 g masła, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm
- 180 g cukru pudru
- 90 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 80 g mielonych migdałów
- 230 g białka
- 70 ml świeżo zaparzonego gorącego espresso
- 11/2 łyżeczki drobno zmielonej kawy
Lukier
- 100 g cukru
- 15 g mleka ryżowego
- 5 g syropu z agawy
- 1 łyżeczka mielonej kawy
Przygotowanie
- Przygotuj palone masło. Włóż masło do rondelka i podgrzej na średnim ogniu, aż się stopi. Gotuj, aż zacznie się pienić, delikatnie kołyszące rondlem od czasu do czasu, by równo się rumieniło. Na ściankach i dnie zacznie się gromadzić ciemnobrązowy osad. Podgrzewaj masło, aż zrobi się ciemno złote i będzie pachnieć prażonymi orzechami i karmelem. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut, by przypalone drobiny opadły na dno. Przecedź przez sitko wyłożone gazą i wyrzuć osad. Odstaw masło by przestygło. Przy dodawaniu do ciasta powinno być jeszcze ciepłe - zbyt gorące "ugotuje" białka, zbyt zimne trudno będzie połączyć z resztą składników.
- Gdy masło stygnie, przesiej do średniej miski cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj migdały i przemieszaj trzepaczką. Wlej białko do małej miski i trochę ubij trzepaczką lub widelcem - piana nie musi być sztywna. Dolej białko i świeżo zaparzone espresso do sypkich składników i krótko wymieszaj, by się połączyły. Dodaj palone masło i mieszaj, aż ciasto będzie gęste, lśniące i gładkie. Wmieszaj posiekane orzechy oraz mieloną kawę, przykryj miskę folią plastikową (powinna przylegać do powierzchni ciasta) i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC (180ºC z termoobiegiem). Wyłóż foremki papilotkami (możesz też natłuścić je masłem i oprószyć mąką). Nałóż ciasto do foremek tak, by sięgało do trzech czwartych wysokości ścianek. Muffinki piecz około 25 minut, aż lekko popękają na wierzchu a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.
- Zrób lukier w czasie, gdy ciastka się pieką. Przesiej do średniej miski cukier puder i dodaj resztę składników. Wymieszaj na gładko i odstaw. Nie przejmuj się jeśli nie wszystkie granulki kawy się rozpuszczą - to ładnie wygląda.
- Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na 5 minut, a następnie przełóż je na kratę, by wystygły przed nakładaniem lukru. Na koniec możesz je udekorować orzechem laskowym i oprószyć cukrem pudrem oraz odrobiną drobno zmielonej kawy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 447 kcal Białka: 8.8 g Tłuszcze: 23.4 g Cukry: 50.2 g Wymienniki: 7.5 WW: 5.0 WBT: 2.5
Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh – Słodko
Dodaj komentarz