Ciasto wprawdzie tradycyjne ale jak robiłam je po raz pierwszy. Klasyka smakuje zawsze. Porcja o wadze 65 g ma 4,7 wymiennika, w tym 2,9 WW i 1,8 WBT. 100g ma 455 kcal.
Orzechowiec
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki orkiszowej
- 300 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 100 g smalcu
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g miodu
- 4 łyżki ciepłego mleka (u mnie ryżowe)
Krem
- 60 g budyniu o smaku waniliowym
- 500 ml mleka (ryżowego)
- 100 g masła
Karmel orzechowy
- 300 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 45 g miodu
- 80 g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie
- Mąkę i sodę do pieczenia przesiej, dodaj masło i smalec, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko i żółtka, cukier, miód, mleko i szybko zagnieć (można również zmiksować w malakserze). Ciasto podziel na 3 równe części, rozwałkuj każde na wielkość blachy. Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
- Budyń rozpuść w 100 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.
- Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz. Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut. Gorącą masę rozsmaruj na cieście.
- Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu. Trzeciego dnia jest jeszcze lepsze 🙂
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 455 kcal Białka: 6.4 g Tłuszcze: 27.7 g Cukry: 45.0 g Wymienniki: 7.3 WW: 4.5 WBT: 2.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz