Jedna porcja deseru o wadze 80g ma 4 wymienniki, w tym 3,0 WW i 1,0 WBT. Napraaaaaawdę robi wrażenie!!!
Pavlova
Składniki
Beza
- 150 ml białek (ok. 4 białka z jajek o rozmiarze M)*
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
Krem mascarpone
- 125 g mascarpone, schłodzonego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 125 g (1/2 szklanki) śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej, długo schładzanej
Owoce i polewa
- 140 g malin
- 20 g płynnego miodu (ja użyłam akacjowego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii
Przygotowanie
Beza
- Piekarnik nagrzać do 120°C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 18 cm. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.
Krem mascarpone
- Do misy miksera włożyć mascarpone, dodać cukier z prawdziwą wanilią i miksować przez około pół minuty. Następnie wlać śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że masa zacznie się ważyć i tracić gęstość, dlatego trzeba wyczuć odpowiedni moment. Krem wyłożyć delikatnie na bezę lub wstawić do lodówki do czasu podania bezy.
Owoce i polewa
- Na krem wyłożyć owoce, polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii. Najlepiej od razu podawać lub wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 281 kcal Białka: 2.0 g Tłuszcze: 13.5 g Cukry: 37.9 g Wymienniki: 5.1 WW: 3.8 WBT: 1.3
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Smacznego 🙂
Joanna
Robi wrażenie 🙂 Dziś dumnie zaprezentowała się jako tort urodzinowy z truskawkami zamiast malin (mają tyle samo węglowodanów) i cukrowymi motylkami w pastelowych kolorach. Różowe świeczuszki w liczbie 5 dopełniły całości.Goście byli pod wrażeniem. Wszystkim smakowała 😀 Cukry wzorcowe
Bożena Garbińska
Bardzo się cieszę :); u mnie debiut to były imieniny Zuzi i urodziny Taty Zuzi, które przypadają tego samego dnia. To była taka niespodzianka.