Jedna profiterolka o wadze 40 g ma 1,9 wymiennika, w tym 1,0 WW i 0,9 WBT. Do kawy – marzenie. 100g ma 336 kcal.
Profiterole z ricottą
Składniki
- 150 g mąki orkiszowej
- 250 ml wody
- 75 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
Polewa
- g czekolady 70%
- g czekolady mlecznej
Wypełnienie
- g ricotty
- g drobnego cukru do wypieków
- g czekolady 70% startej na tarce
- skórka z dwóch pomarańczy
- łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 260ºC. Do garnka (ja używam z powłoką teflonową) wlej 250 ml wody i dodaj masło. Gotuj aż masło się rozpuści. Dodaj mąkę i szczyptę soli i używając drewnianej łyżki, mieszaj aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić do garnka. Odstaw ciasto z ognia do ostygnięcia (w przeciwnym razie nie urosną). Ostygnięte ciasto przełóż do misy miksera. Na wolnych obrotach dodawaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Ciasto powinno być błyszczące i gładkie.
- Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia i nakładaj łyżką porcje ciasta, zostawiając odstęp do wyrośnięcia. Piecz przez 10 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz przez następne 40 minut aż będą złote i wyrośnięte. Zaraz po upieczeniu w każdej profiterolce zrób nacięcie nożem, żeby mogła wydostać się para i włóż z powrotem do piekarnika do ostygnięcia. Zajmie to parę minut.
- Podczas gdy profiterolki stygną, zrób nadzienie. Zmiksuj ricottę, czekoladę, cukier, skórkę pomarańczową oraz cynamon w misce aż do połączenia. Przełóż nadzienie do rękawa cukierniczego i nadziewaj profiterole.
- Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub na wolnym ogniu. Maczaj w nich profiterole i odstaw do ostygnięcia.
- Najlepiej smakują podane od razu.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 24-28 sztuk Kalorie: 336 kcal Białka: 12.3 g Tłuszcze: 20.9 g Cukry: 24.7 g Wymienniki: 4.9 WW: 2.5 WBT: 2.4
Smacznego :-).
Inspiracja: laura cassai
Dodaj komentarz