Rabarbar w cieście bywa często, jednak w pozycji odwróconej raczej rzadko. Pyszne. Porcja o wadze 75 g ma 4,1 wymiennika, w tym 2,9 WW i 1,2 WBT. 100g ma 308 kcal.
Rabarbarowe ciasto odwrócone
Składniki
Kruszonka
- 30 g rozpuszczonego masła
- 50 g mąki
- 30 g cukru
- ¼ łyżeczka soli
Ciasto
- 140 g mąki orkiszowej
- 110 g masła
- 140 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 140 g śmietany 18%
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- ½ łyżeczki skórki z pomarańczy i jedna łyżka soku z pomarańczy
Warstwa rabarbaru
- 275 g rabarbaru (kupując rabarbar wybierz taki, który ma czerwone łodygi, nie obieraj go)
- 60 g cukru
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 175°C. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj razem palcami masło mąkę, cukier i ¼ łyżeczkę soli aż mieszanka będzie wilgotna i krucha.
- Przygotuj ciasto: Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 21 cm. 40 g masło pokrój na drobne kawałki (kosteczkę) i wyłóż nimi dno tortownicy. Rabarbar potnij ukośnie na kawałki 1,5 cm grubości i wymieszaj z cukrem. Odstaw na dwie minuty, potem raz jeszcze wymieszaj i wyłóż nimi dno tortownicy. Kawałki rabarbaru układaj bokiem tak, żeby ewentualne zielone środki rabarbaru stykały się z innymi, na wierzchu nie powinny być widoczne (to pozwoli na uzyskanie pięknego różowego koloru na wierzchu ciasta po upieczeniu.
- Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ubijaj pozostałe masło (70 g) z cukrem na średnich obrotach aż będą jasne i puszyste. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Wbij jajko i żółtko. Wymieszaj. Dodawaj stopniowo, ubijając, mieszankę mąki, proszku do pieczenia i soli aż ciasto będzie gładkie. Wyłóż ciasto na rabarbar. Na cieście rozłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piecz przez ok. 1 godzinę aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty. Odstaw do schłodzenia na ok. 10 minut. Okrój ciasto nożem dookoła formy, odwróć je, kładąc na kratkę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 308 kcal Białka: 3.7 g Tłuszcze: 15.5 g Cukry: 18.3 g Wymienniki: 5.4 WW: 3.8 WBT: 1.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz