Przepyszny. Porcja sernika z morelami i amaretto o wadze 90 g ma 3 wymienniki, w tym 1,6 WW i 1,4 WBT. 100g ma 229 kcal.
Sernik z morelami i amaretto
Składniki
Składniki na spód
- 70 g migdałów w płatkach
- 180 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g stopionego masła i trochę do natłuszczenia formy
- 380 g świeżych moreli, przekrojonych na pół (waga bez pestki)
Składniki na masę serową
- 840 g twarogu śmietankowego
- 150 g drobnego cukru
- nasiona z ½ laski wanilii
- drobno otarta skórka z 1 dużej pomarańczy (1 łyżka)
- 5 dużych jajek, rozkłóconych
- 85 g kwaśnej śmietany
- 70 ml amaretto
Dekoracja
- 15 g migdałów w płatkach
- 400 g świeżych moreli, przekrojonych na pół, bez pestki
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka amaretto
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 170ºC (150ºC z termoobiegiem). Lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm. Rozsyp migdały w płatkach (na spód i wierzch) na blasze i piecz 10 minut, aż się przyrumienią. Odstaw do wystygnięcia. Odłóż osobno 15 g do dekoracji.
- Zrób spód.Wrzuć herbatniki do malaksera i zmiksuj na drobne okruchy przypominające bułkę tartą. Przesyp do średniej miski. Dodaj migdały w płatkach i stopione masło. wszystko razem dobrze wymieszaj rękami lub dużą łyżką. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Łyżką przełóż do formy i dobrze ugnieć rękami w warstwę na dnie. Wyrównaj łyżką lub denkiem szklanki i wstaw do lodówki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 210ºC (190ºC z termoobiegiem). Morele przeznaczone na spód rozłóż na blasze przecięciem do góry. Piecz 25 minut (lub trochę dłużej, jeśli są bardzo twarde), aż będą miękkie, ale jeszcze się nie rozpadną. Odstaw do wystygnięcia.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170ºC (150ºC z termoobiegiem).
- Zrób masę serową. Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem łopatkowym wrzuć twaróg śmietankowy, cukier, wanilię i skórkę pomarańczową. Utrzyj na średnich obrotach na gładko. Stopniowo dodaj jajka, a następnie kwaśną śmietanę i miksuj, aż składniki się połączą. Raz czy dwa zgarnij masę ze ścianek. Na koniec wlej amaretto i wymieszaj.
- Wyjmij spód sernika z lodówki i ułóż na nim upieczone morele przecięciem do dołu, dosyć ciasno, ale tak, żeby nie zachodziły na siebie. Delikatnie wlej masę serową na morele. Postaw tortownicę na blasze. Piecz godzinę, aż brzegi się zetną, a tylko środek będzie lekko drgał, gdy delikatnie potrząśniesz blachą. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim sernik jeszcze przez godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach (wsuń w nie drewnianą łyżkę, by się nie zamknęły). Wyjmij sernik i odstaw do wystygnięcia. wstaw pod przykryciem do lodówki przynajmniej na 3 godziny, a jeszcze lepiej na noc, aż stężeje.
- W dniu, w którym podasz sernik, upiecz morele na wierzch. Rozgrzej piekarnik do 210ºC (190ºC z termoobiegiem). Rozłóż owoce na blasze przecięciem do góry. Piecz 25 minut (lub trochę dłużej, jeśli morele są bardzo twarde), aż będą miękkie, ale jeszcze się nie rozpadną. Oprósz cukrem, skrop wodą i amaretto. Piecz kolejne 10 minut, aż morele staną się wilgotne i lśniące od syropu. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Wyjmij sernik z tortownicy, usuń papier i przełóż na talerz. Nałóż upieczone morele wraz z syropem na środek sernika, posyp zachowanymi migdałami w płatkach i podaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 229 kcal Białka: 6.2g Tłuszcze: 15.0g Cukry: 17.3g Wymienniki: 3.3 WW: 1.7 WBT: 1.6
Smacznego 🙂
Inspiracja: Słodko – Yotam Ottolenghi, Helen Goh
Dodaj komentarz