Bułeczki, co tu dużo mówić … są po prostu przepyszne. Jedna bułeczka o wadze ok. 76g ma 5 wymienników, w tym 3,6 WW i 1,4 WBT. 100g ma 378 kcal.
Słodkie bułeczki z bitą śmietaną
Składniki
Ciasto
- 450 g mąki orkiszowej
- 150 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 95 g cukru nierafinowanego
- 2 jajka
- 125 g roztopionego i przestudzonego masła
Nadzienie
- 240 g szklanki śmietanki kremówki
- 35 g szklanki cukru pudru
- 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Drożdże rozpuść w mleku z łyżką cukru. Odstaw na 5 -8 minut. Następnie wbij jajka, wlej ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki. Zacznij wyrabiać powoli dosypując resztę mąki. Przykryj i odstawi na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto podziel na 14 równych części. Z każdej uformuj podłużną bułeczkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na 30 minut. Bułeczki powinny ładnie podrosnąć. Piekarnik nastawić na 180°C. Wyrośnięte drożdżówki wstaw do piekarnika i piecz około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią. Ostudź.
- Śmietankę ubij na sztywno, wsyp cukier, wlej ekstrakt i wymieszaj.
- Ostudzone bułeczki nadziewaj albo szprycą albo przekrój na pół i przełóż ok. 20 g śmietankowego kremu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 378 kcal Białka: 6.6 g Tłuszcze: 18.2 g Cukry: 46.8 g Wymienniki: 6.6 WW: 4.7 WBT: 1.9
Przepis za mojeekspresjekulinarne.blox.pl ze zmniejszoną ilością bitej śmietany. Połowa porcji spokojnie wystarczyła na wszystkie bułeczki 🙂
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz