Ta szarlotka rozpływa się w ustach. Porcja szarlotki o wadze 120 g ma 4,6 wymienników, w tym 3,3 WW i 1,3 WBT. 100g ma 221 kcal.
Szarlotka apple pie
Porcje
12
porcjeKalorie
221
kcalWymienniki
3.8
WW
2.7
WBT
1.1
Węglowodany
27
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Ciasto
450 g mąki orkiszowej
50 g cukru pudru
szczypta soli
290 g masła, zimnego
ok. 3-4 łyżki zimnej wody
- Nadzienie
2 kg jabłek szarlotkowych (u mnie szara reneta) – 1,5 kg po obraniu, bez skórki
2 łyżeczki cynamonu
80 g cukru nierafinowanego
1 op. cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
Przygotowanie
- Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 27 cm lub formę rozszerzającą się ku górze (jak na pie lub paellę) o średnicy dna 24 cm. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło. Zmiksuj mikserem (mieszadłem – łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcieraj wszystko palcami lub siekaj na stolnicy jak ciasto kruche). Dodaj wodę i jeszcze przez chwilkę miksuj lub zagniataj ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złącz je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszcz na placek, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Formę do pieczenia posmaruj grubo masłem. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkuj na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę mąkę lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyłóż spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Piekarnik nagrzej do190°C.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałeczki (3 mm plasterki). Włóż do większej miski, dodaj cukier, cynamon, cukier waniliowy i wymieszaj. Drugą część ciasta rozwałkuj na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłóż na spód z ciasta, przykryj rozwałkowanym ciastem, dociśnij brzegi delikatnie je sklejając. Nożem przebij ciasto w 4-5 miejscach i wstawić do piekarnika.
- Piecz przez 70 minut w 190°C. Pod koniec pieczenia możesz okryć brzegi ciasta kawałkami folii aluminiowej gdyby były już dobrze zrumienione. Posyp cukrem pudrem.
Przepis za Kwestią Smaku
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz