Mufiinki z jabłkami z korzenną nutą. Lekkie, pyszne. Słodzone miodem i tagatozą. Jedna muffinka o wadze 65 g ma 3.2 wymiennika, w tym 2.1 WW i 1.1 WBT. 100 g ma 301 kcal.
Muffinki z jabłkami
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki owsianej
- 275 g jabłek (waga po obraniu)
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 75 g tagatozy
- 110 ml płynnego miodu
- 60 g jogurtu naturalnego
- 125 g oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 30 g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych
Przygotowanie
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. W większej misce wymieszaj mokre składniki: olej, jajka, jogurt, miód. Mieszaj do połączenia się skłądników. Osobno wymieszaj suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, ziele angielskie, tagatozę i wymieszać do połączenia się składników. Dodać orzechy i pokrojone jabłka - wymieszać do połączenia.
- Ciasto nałóż do 12 papilotek w formie na muffinki. Piecz w temperaturze 165ºC, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudzić na kratce.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 301 kcal Białka: 5.2 g Tłuszcze: 16.8 g Cukry: 32.3 g Wymienniki: 4.9 WW: 3.2 WBT: 1.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz