Porcja tarty z migdałów o wadze 25 g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,8 WW i 0,7 WBT. Jest bezglutenowa jeżeli dobierzecie odpowiednią mąkę na obsypanie tortownicy.
Tarta de Santiago
Składniki
- 150 g mąki migdałowej (najlepiej bez łupinek)
- 3 jajka
- 90 g cukru nierafinowanego
- skórka starta z 1 małej cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
- masło do wysmarowania tortownicy
- mąka owsiana do obsypania tortownicy
Przygotowanie
- Tortownicę o średnicy ok. 18 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 150°C. Jajka ubijaj z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na jednolitą i puszystą masę. Dodaj mąkę migdałową i delikatnie wymieszaj szpatułką lub krótko zmiksuj na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę. Wylej ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piecz przez ok. 33 minuty. Wyjmij i ostudzić. Posyp cukrem pudrem.
- Pieczenie w formie o średnicy 18 cm spowoduje, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 420 kcal Białka: 13.7 g Tłuszcze: 27.0 g Cukry: 30.6 g Wymienniki: 6.0 WW: 3.0 WBT: 3.0
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Zawartość cukru zmniejszyłam o 1/3, moim zdaniem bez straty dla smaku.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz