Pasta z białej fasoli, ciecierzycy i pieczonego czosnku za Katie Quinn Davies WHAT KATIE ATE. Porcja na kanapkę 15g ma 0,4 wymiennika.
Pasta z białej fasoli i ciecierzycy
Składniki
- 90g suchych ziaren ciecierzycy
- 75g suchych ziaren białej fasoli
- 10g czosnku
- 30g oliwy z oliwek
- 20g cytryny
- 50ml wody
- sól (najlepiej himalajska)
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Dzień przed przygotowywaniem pasty ciecierzycę i fasolę zalej zimną wodą, w osobnych naczyniach i zostaw na noc. Następnego dnia ciecierzycę i fasolę odcedź i opłucz. Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godzin (ciecierzycę) i 90 minut (fasolę) do miękkości. Ugotowane odcedź i opłucz.
- Ciecierzycę obierz z łupinek. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i włącz termoobieg. Ułóż ząbki czosnku na blasze do pieczenia i piecz aż zmiękną (ok. 20 minut). Po ostygnięciu wyciśnij z nich miąższ. Włóż upieczony czosnek, obraną ciecierzycę i ugotowaną fasolę do blendera i wlej sok z cytryny, lodowatą wodę oraz oliwę. Ucieraj przez chwilę, żeby wszystkie składniki się wymieszały, następnie dopraw solą i pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 176 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 17.6 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.7 WBT: 1.1
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz