Porcja twarożku migdałowego na kanapkę (12 g) ma 0,5 wymiennika. Jeżeli wasze dziecko lub wy nie tolerujecie białka mleka krowiego, twarożek migdałowy jest bardzo cennym źródłem wapnia.
Twarożek migdałowy
Składniki
- 80 g migdałów bez łupinek (gotowych lub zblanszowanych i obranych)
- 10 łyżek (90 g) mleka ryżowego)
- 4 łyżeczki (20 g) soku z cytryny
- sól (najlepiej himalajska)
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia migdały, mleko, sok z cytryny miksujemy w blendrze na gładki twarożek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. Smakuje ze szczypiorkiem, pietruszką czy rzodkiewką.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 288 kcal Białka: 9.2 g Tłuszcze: 23.7 g Cukry: 9.5 g Wymienniki: 3.4 WW: 0.9 WBT: 2.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz