Karmelizowana cebula to idealny dodatek do mięs i nie tylko. Wkrótce jeden z pomysłów na jej wykorzystanie. Porcja o wadze 50g ma 2,6 wymiennika, w tym 1,4WW i 1,2WBT.
Karmelizowana cebula
Składniki
- 20 g oleju
- 250 g cebuli
- ½ łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżki czerwonego octu winnego
- 10 g cukru trzcinowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając, przez mniej więcej 20-30 minut, aż cała cebula się zeszkli i straci na objętości. Dodać sól i pieprz. Smażyć dalej, aż zacznie zmieniać kolor, co może zająć jeszcze kwadrans. Gdy cebula lekko się przyrumieni, dodać do niej ocet balsamiczny oraz winny. Zmniejszyć ogień i smażyć ją jeszcze przez 5-10 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Dodać cukier i smażyć ją dalej przez 2-3 minuty.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 347 kcal Białka: 4.1 g Tłuszcze: 24.7 g Cukry: 27.0 g Wymienniki: 5.1 WW: 2.7 WBT: 2.4
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz