Sałatka z buraków chioggia i rabarbaru hipnotyzuje kolorami i zaskakuje smakiem. Inspiracją był przepis Yottama Ottolenghi z książki Cała Obfitość.
Sałatka z buraków i rabarbaru
Porcje
4
Czas przygotowania
5
minutCzas pieczenia
1
godzina10
minutKalorie
86
kcalWymienniki
1,4
WW
0,9
WBT
0,5
Węglowodany
86
gWartości odżywcze podane są dla 100g gotowego produktu.
Składniki
3 nieduże buraki chioggia lub zwykłe (ok. 300 g)
150 g rabarbaru
1/2 czerwonej niedużej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki (35 g)
15 g drobnego cukru
- Marynata
1 łyżeczka octu sherry
1/2 łyżki syropu z granatów
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
50 g sera pleśniowego lazur
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 220st. C lub 200 st. C z termoobiegiem.
- Każdy burak owiń folią i piecz w piekarniku 40-70 minut w zależności od wielkości buraka. Po upieczeniu powinny być miękkie. Odstaw, żeby ostygły, obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm.
- Rabarbar wymieszaj z cukrem, rozłóż na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12 minut, aż rabarbar zmiękknie ale nie zacznie się rozpadać. Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski wlej składniki marynaty. Włóż cebulę i odstaw na kilka minu, żeby zmiękkla.
- Do miski przełóż przygotowane buraki i barbarbar oraz pokruszony ser. Wymieszaj delikatnie. Smacznego 🙂
Dodaj komentarz