Surówka przepyszna, lekka. Kwaskowate jabłka i musztarda dodają jej charakteru. Porcja o wadze 120 g ma 1 wymiennik. 100 g ma 47 kcal.
Surówka z fenkułu, cukinii i jabłka
Składniki
- 100 g cukinii
- 100 g jabłka (powinno być kwaśne, np. Granny Smith)
- 100 g fenkułu
- łyżka świeżej mięty
Dressing
- 100 g jogurtu greckiego
- 10 g musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Składniki dressingu wymieszaj i odstaw.
- Cukinię i fenkuł pokrój w julienne. Jabłka w cieniutkie plasterki. Jabłek i cukinii nie obieraj ze skórki. Dodaj posiekaną i miętę i wszystko wymieszaj z dressingiem. Dopraw solą i pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 47 kcal Białka: 1.7 g Tłuszcze: 2.1 g Cukry: 5.4 g Wymienniki: 3.3 WW: 2.2 WBT: 1.1
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz