Naleśniki z kaszy jaglanej. Jeden naleśnik (ok. 60g) ma ok. 3 wymienników.
Naleśniki z kaszy jaglanej
Składniki
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 200 g mleka ryżowego
- 100 g skrobii ziemniaczanej
- 4 łyżki (36 g) oleju
Przygotowanie
- Kaszę zmiksować z mlekiem, skrobią kukurydzianą, jajiem i olejem. Masa powinna być gładka, nieco gęściejsza od takiej na naleśniki. Patelnię posmarować tłuszczem (pędzelkiem) tylko przed pierwszym naleśnikiem. Z tej porcji smażę 6 naleśników na dużej 25 cm patelnii. W przypadku innej wielkości patelni warto skorzystać z tabeli wymienników, która wymienniki ma przeliczone na gramy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 269 kcal Białka: 3.4 g Tłuszcze: 12.4 g Cukry: 35.9 g Wymienniki: 4.8 WW: 3.5 WBT: 1.3
Jak kasza jaglana to inspiracja ze SMAKOTERAPII 🙂
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz