Racuchy jaglane z mango. Inspiracją był przepis z blogu SMAKOTERAPII, która jest kopalnią przepisów z kaszy jaglanej. Jeden racuch, a właściwie racuszek z ciasta nakładanego dużą łyżką ma 1 wymiennik, w tym 0,8 WW i 0,2 WBT.
Racuchy jaglane z mango
Składniki
- 150 g mango
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 45 g skrobii ziemniaczanej
- 14 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 18 g klarowanego masła do smażenia
- szczypta kardamonu zielonego
Przygotowanie
- Kaszę miksujemy z jajkiem, mango, dodajemy kardamon i mąkę. Jeżeli jest taka potrzeba, możemy dodać odrobinę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany, ale stosunkowo łatwo spływającej z łyżki na patelnię. Smażymy na maśle klarowanym. Mniam.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 188 kcal Białka: 3.8 g Tłuszcze: 7.0 g Cukry: 27.7 g Wymienniki: 3.5 WW: 2.7 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
Dominika
Hej! Swietny przepis z jednym zastrzezeniem, maka orkiszowa jest glutenowa 🙂
pozdrawiam
Dominika
mama słodkiej Aureli 🙂
Bożena Garbińska
Faktycznie, przepraszam i poprawiam. Ta kasza jaglana mnie zmyliła.