U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi. No więc czas na … flaczki z boczniaków. Zupę polubią i fani flaczków i fani boczniaka :-). Jedna porcja flaczków z boczniaków o wadze 300g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,6 WW i 0,9 WBT. Przepis zaczerpnięty z Jadłonomii.
Flaczki z boczniaków
500 g boczniaków 60 g pietruszki 60 g marchewki 60 g selera 90 g cebuli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie ½ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki lubczyku 1 litr wody sól świeżo zmielony czarny pieprz 45 g oliwy z oliwek (lub oleju)
Składniki
- 500 g boczniaków
- 60 g pietruszki
- 60 g marchewki
- 60 g selera
- 90 g cebuli
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- 1 litr wody
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 45 g oliwy z oliwek (lub oleju)
Przygotowanie
- Boczniaki oczyścić starannie papierowym ręcznikiem, pokroić w paseczki.
- Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i dusić przez 15 minut na niedużym ogniu. Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 - 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 38 Białka: 1.3 Tłuszcze: 2.9 Cukry: 1.9 Wymienniki: 0.5 WW: 0.2 WBT: 0.3
Dodaj komentarz