Zupa brokułowa z ulubionymi dodatkami polubią nawet dzieci. Porcja o wadze 250 g ma 3 wymienniki, w tym 1.7 WW i 1.3 WBT. 100 g ma 157 kcal.
Zupa brokułowa
Porcje
4
porcjeKalorie
157
kcalWymienniki
1.2
WW
0.7
WBT
0.5
Węglowodany
7
gWartości odżywcze w 100 g
Składniki
400 g brokułów
350 g ziemniaków (waga po obraniu)
2 cebule (175 g po obraniu)
1 por (70 g)
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
40 g oleju
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanej w garnku oliwie aż będzie delikatnie zrumieniona. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż aż do lekkiego zrumienienia.
- Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Por pokrój w talarki.
- Do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem dodaj brokuły, ziemniaki i por, wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Można serwować z ulubionymi dodatkami – grzankami z chleba, podsmażonym chorizo pokrojonym w paseczki czy zrumienionymi płatkami migdałów, albo zrumienionym boczkiem.
Zuzi posmakowała zupa brokułowa w Cichych Wodach i od Ani zaczerpnęłam dobór składników. Chociaż podejrzewam, że okoliczności przyrody w jakich się tę zupę spożywa na pewno ma znaczenie.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz