Zupa brokułowa z ulubionymi dodatkami polubią nawet dzieci. Porcja o wadze 250 g ma 3 wymienniki, w tym 1.7 WW i 1.3 WBT. 100 g ma 157 kcal.
Zupa brokułowa
Składniki
- 400 g brokułów
- 350 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 cebule (175 g po obraniu)
- 1 por (70 g)
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego
- 40 g oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanej w garnku oliwie aż będzie delikatnie zrumieniona. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż aż do lekkiego zrumienienia.
- Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Por pokrój w talarki.
- Do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem dodaj brokuły, ziemniaki i por, wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Można serwować z ulubionymi dodatkami - grzankami z chleba, podsmażonym chorizo pokrojonym w paseczki czy zrumienionymi płatkami migdałów, albo zrumienionym boczkiem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 157 kcal Białka: 8.5 g Tłuszcze: 7.6 g Cukry: 13.6 g Wymienniki: 1.2 WW: 0.7 WBT: 0.5
Zuzi posmakowała zupa brokułowa w Cichych Wodach i od Ani zaczerpnęłam na taki dobór składników. Chociaż podejrzewam, że okoliczności przyrody w jakich się tą zupę sporzywa na pewno ma znaczenie.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz