Zupa dyniowo-ziemniaczana z krewetkami jest przepyszna. Porcja o wadze 270 g ma 3.0 wymienniki, w tym 1,5 WW i 1,5 WBT.
Zupa dyniowo-ziemniaczana z krewetkami
Składniki
- 400 g dyni hokkaido
- 250 g ziemniaków
- łyźka curry
- 100 g cebuli
- 5 g czosnku
- 40 g masła
- 750 mln bulionu
- 250 g mleka kokosowego
- 120 g krewetek tygrysich
- pieprz
- sól
- kwaśna śmietana do smaku
Przygotowanie
- Dynię obierz, wydrąż pestki i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w taką samą kostkę jak dynię. Posiekaj obraną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku, podsmaż na maśle cebulę i czosnek, ąż się zrumienią. Dodaj curry, podsmaż a nastepnie dodaj dynię i ziemniakami. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż jeszcze około minuty.
- Wlej do garnka przygotowany wcześniej bulion i gotuj wszytko 15-20 min. Zdejmij z ognia i zmiksuj. Dodaj mleko kokosowe, gotuj jeszcze przez chwilę, przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Krewetki oczyść, pokrój na kawałki i wrzucić do zupy. Po ok. 2-3 minutach będą gotowe. Możesz podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 76 Białka: 5.2 Tłuszcze: 3.8 Cukry: 5.4 Wymienniki: 1.1 WW: 0.5 WBT: 0.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz