Zupy z boćwiną i szczyptą kurkumy – jedna porcja o wadze 200 g zawiera jedynie 1 wymiennik – naprawdę niedużo, czasem nie trzeba nawet insuliny a zupa jest bardzo wartościowa, zwłaszcza dla osób z cukrzycą typu 1.
Zupa z boćwiną i szczyptą kurkumy
Składniki
- 50g marchewki
- 50g korzenia pietruszki
- 140g boćwiny (buraka liściowego)
- 1l bulionu warzywnego
- 80g śmietany 18%
- 5g mąki orkiszowej
- 2 łyżki cytryny
- szczypta kurkumy
Przygotowanie
- Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce, gotujemy w bulionie ok. 10-15 minut. Kroimy drobno boćwinę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości przez kilka minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotowujemy.
- Dodajemy cytrynę i szczyptę kurkumy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 35 Białka: 1.4 Tłuszcze: 2.2 Cukry: 2.4 Wymienniki: 0.5 WW: 0.2 WBT: 0.3
Dodaj komentarz