mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Medtronic 670G następny krok do zamkniętej pętli

Dodane przez w w nauka
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4262
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_HybridClosedLoopSystem.jpg

Firma Medtronic poinformowała o rozpoczęciu testów klinicznych pompy 670G, która razem z sensorem Enlite 3 stanowi "hybrydową pętlę zamkniętą". Co to dokładnie oznacza? Pompa sama, w oparciu o odczyty z sensora, dostosowuje dawkę insuliny bazowej tak aby trzymać cukry w wyznaczonym zakresie docelowym. Jak wynika z wywiadu z pierwszym pacjentem, który miał okazję ją testować, robi to całkiem nieźle. Wprawdzie w dalszym ciągu trzeba podawać informacje o bolusach do posiłków oraz informację o wysiłku fizycznym ale amplituda wahań cukrów ulega znacznemu zmniejszeniu. Podczas opisanej próby cukry nie przekroczyły 200 mg/dl i nie spadły poniżej 60 mg/dl. Wyniki wspomnianych wcześniej testów klinicznych będą podstawą do zgłoszenia pompy do FDA i wprowadzenia jej na rynek, co jest przewidziane na rok 2017 (w USA). Jak widzicie, "hybrydowa" w tym wypadku to po prostu naukowe określenie dla słowa "prawie" Uśmiech. Czyli jest to "prawie zamknięta pętla". Pisaliśmy o tym nieco zgryźliwie tutaj: Co ma wspólnego cukier wanilinowy ze sztuczną tżóstkom i pętlą Mobiusa? Trzeba jednak powiedzieć, że konsekwencja i wyraźnie widoczne w ostatnim czasie "domykanie pętli" przez Medtronic zasługuje na uznanie. Ta strategia może przynieść docelowo dużo lepsze rezultaty dla diabetyków niż "blitzkrieg" w wykonaniu wielu firm próbujących podbić rynek pomp insulinowych.  

Tak więc robi się ciekawie prawda? Z pewnością interesująca będzie odpowiedź konkurencji.

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się