Fińskie pierniczki to tradycyjne świąteczne ciastka o korzennym aromacie i wyjątkowo kruchej konsystencji. Są delikatne, a ich smak jest uzależniający – trudno poprzestać na jednym.
…desery
Ciastka z miso i białą czekoladą [bezglutenowe]
Ciastka z miso i białą czekoladą to przepis, który zaskakuje i zachwyca swoją nietuzinkowością. Połączenie słodkiej białej czekolady z charakterystycznym, słonym smakiem miso to ukłon w stronę smaków umami, które dodają głębi tradycyjnym wypiekom. Choć może brzmieć nietypowo, to właśnie ten duet sprawia, że ciasteczka stają się wyjątkowe i trudno się im oprzeć. Są delikatne, lekko kruche, z nutą słodko-słonej równowagi, która pozostaje na podniebieniu.
…
Sernik baskijski
Sernik baskijski to deser, który zaskakuje swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jego cechą charakterystyczną jest lekko przypalona, ciemna i gorzka skorupka, która kontrastuje z jedwabiście kremowym środkiem. Jego rustykalny, surowy wygląd tylko dodaje mu uroku.
…Bezy czekoladowe
Pyszne bezy z kawałkami czekolady.
…Tiramisu
Klasyka we włoskim wydaniu – tiramisu. Przepis żony byłego ambasadora włoch w Polsce, z pochodzenia polki Anny Horster De Walassy (przepis z 1999 roku). Możesz je przygotować w klasyczny sposób albo w wersji na piknik lub do pracy – w słoiczku.
…Muffinki ajerkoniakowe [bezglutenowe]
Muffinki ajerkoniakowe bezglutenowe są mega smaczne.
…Sernik
Przepyszny klasyczny sernik.
…Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Kruchy spód, kwaskowaty rabarbar, beza miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Rabarbar niepozbawiony skórki daje przepiękny kolor a po upieczeniu ma idealną konsystencję.
…Babka z ajerkoniakiem bezglutenowa
Babka z ajerkoniakiem bezglutenowa i ze zmniejszoną ilością cukru. Wilgotna, pyszna.
…Babka red velvet [bezglutenowa]
Babka red velvet bezglutenowa – prosta, szybka, smaczna, efektowna. Porcja o wadze 80 g ma 5.1 wymiennika, w tym 3.2 WW i 1.9 WBT. 100 g ma 397 kcal.
…