Makaron z brokułami – danie proste ale uszy się aż trzęsą podczas jedzenia, co umami to umami. Robi robotę.
Makaron z brokułami
Porcje
4
porcjeKalorie
155
kcalWymienniki
2.7
WW
2.0
WBT
0.7
Węglowodany
20
gWartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
350 g brokułów podzielonych na różyczki
300 g makaronu drobnego fussili, penne
250 g śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
- Do podania
starty parmezan
Przygotowanie
- Brokuły ugotuj na parze (ok. 15-20 minut w zależności od brokułów) – nie powinny być bardzo rozgotowane ale same różyczki powinny dać się poddać pod naciskiem widelca a głąb powinien być al dente.
- Wstaw wodę na makaron, posól. Kiedy woda się zagotuje wstaw makaron. Makaron gotuj al dente. Kiedy makaron się gotuje na patelnię (na tyle dużą żeby zmieściło się całe danie) wlej olej, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez kilka minut. Dodaj śmietanę, podgrzej ą, ale uważaj żeby się nie zważyła. Dodaj ugotowane na parze brokuły i rozdrobnij je widelcem. Brokuły powinny mieć różny stopień rozdrobnienia, żeby było coś do gryzienia pod zębem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Na patelnię dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i podgrzej. Jeżeli potrzeba dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Na koniec posyp parmezanem.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz