Makaron ryżowy z krewetkami jest sycący i przepyszny. Bezglutenowy (pamiętajcje też o takich składnikach jak sosy jeżeli jest to ważne) a ta wersja dodatkowo zgodna z dietą low FODMAP. Jeżeli nie macie takiej potrzeby spokojnie możecie dodać czosnek a olej może być najprostszy. Porcja o wadze 200 g ma 5.7 wymiennika, w tym 4.4 WW i 1.3 WBT. 100 g ma 155 kcal.
Makaron ryżowy z krewetkami [bezglutenowe] [low FODMAP]
Składniki
- 210 g makaronu ryżowego
- 18 krewetek (rozmiar 16-20)
- 1 czerwona papryka (najlepiej długa)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki sezamu
Marynata do krewetek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka oleju czosnkowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
Sos
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka brązowego cukru
Do podania
- Świeża kolendra
Przygotowanie
- Wymieszaj składniki marynaty. Krewetki oczyść i obtocz w marynacie. Odstaw na min. 1 godzinę.
- Makaron ryżowy wrzuć na gotującą się wodę, wyłącz i zostaw na 5 minuty pod przykryciem, odcedź, przelej wodą. Z 200 g suchego makaronu otrzymasz 450 g ugotowanego.
- Sezam upraż na patelni.
- Paprykę pokrój na krótkie paski. Wymieszać składniki sosu.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj paprykę i krótko ją obsmaż. Dodaj krewetki i smaż przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając.
- Dodaj dodać makaron ryżowy i wlej sos. Smaż na małym ogniu przez ok 0,5-1 minuty mieszając, żeby cały makaron pokrył się sosem. Na koniec posyp sezamem i kolendrą.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 155 kcal Białka: 9.0 g Tłuszcze: 3.3 g Cukry: 22.2 g Wymienniki: 2.9 WW: 2.2 WBT: 0.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz