Muffinki z pesto, suszonymi pomiodorami i żurawiną. Wytrawne, idealne nie tylko na piknik. Pyyyyyyycha. Jedna muffinka to ok. 4,5 wymiennika. 100 g ma 379 kcal.
Mufinki z pesto
Składniki
- 300g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100g oliwy (ja użyłam oleju z pestek winogron)
- 250g ricotty
- 50 ml mleka ryżowego
- 50g pikantnego salami lub chorizo lub kiełbaski bolońskiej
- 50g żurawiny
- 50g suszonych pomidorów w oleju
- 100g pesto rosso (lub o'ro)
- sól, pieprz
- czarnuszka
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 175°C (termoobieg).
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, oliwę, ricottę, mleko. Dodajemy pesto, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Łączymy obie masy. Do ciasta dodajemy pokrojone w cienkie paseczki salami, pokrojone suszone pomidory oraz żurawinę. Ciasto wykładamy do papilotów w formie na mufinki. Pieczemy ok. 30 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 379 kcal Białka: 9.9 g Tłuszcze: 23.6 g Cukry: 31.9 g Wymienniki: 5.7 WW: 3.2 WBT: 2.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz