Porcja pasztetu z indyka o wadze 35 g ma 0,5 wymiennika. Pasztet jest bezglutenowy. Idealny do kanapek i bardzo pożywny. Dlaczego z chia – nasiona chia są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Oprócz tego stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Są bogatym źródłem wapnia. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).
Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych.
- 750 g piersi z indyka, zmielonej
- 1 jajko
- 20 g oliwy z oliwek
- 50 g cebuli
- 20 g nasion chia
- 35 g lnu mielonego odtłuszczonego
- gałka muszkatołowa
- papryka wędzona
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem).
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Nasiona chia zalewamy wrzącą wodą (80ml) i odstawiamy na kilka minut (napęcznieją i wchłoną wodę). Mięso przekładamy do malaksera, dodajemy jajko i 30 g lnu mielonego - miksujemy.
- Do masy dodajemy napęczniałe nasiona chia, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pozostałym lnem. Przekładamy pasztetem dobrze go dociskając. Pieczemy około 40-50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz