Pizza bezglutenowa na mące gryczanej, ryżowej i teff z brązowymi pieczarkami, pieczoną papryką i zielonymi oliwkami. Porcja o wadze 150 g ma 5,6 wymiennika w tym 3,8 WW i 1,8 WBT. 100 g pizzy ma 225 kcal.
Pizza bezglutenowa z pieczarkami, papryką i oliwkami
Składniki
- 40 g mąki ryżowej
- 70 g mąki teff
- 110 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 małe jajko
- 1 łyżkę oleju ryżowego (9g)
- ½ łyżki octu
- 4 g drożdży instant
- zioła (majeranek, tymianek, oregano)
- ok. 150 ml ciepłej wody
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatki
- 170g pieczarek (u mnie brązowych)
- 90g pieczonej papryki
- 180g mozzarelli
- 20g oliwek
- 60g passaty pomidorowej
- 30g oleju do smażenia
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Przygotuj formę o wymiarach 35x24cm.
- Czerwoną paprykę włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut lub do czasu, gdy skórka zbrązowieje. Po wyjęciu włóż ją do woreczka foliowego do ostygnięcia. Potem obierz ją ze skórki. Oliwki pokrój na połówki. Pieczarki pokrój w plastry i obsmaż.
- Drożdże zalej odrobiną ciepłej wody i dodaj szczyptę cukru. Odstaw na 5 minut. Wsyp do miski mąkę, dodaj drożdże, wymieszaj, dodaj zioła oraz sól i ponownie wymieszaj. Dodaj jajko, ocet, szczyptę sody i pozostałą część ciepłej wody. Składniki wymieszaj łyżką, a następnie dokładnie zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia.
- Formę o wymiarach 35x24 cm lub papier wysmaruj olejem ryżowym, natłuść ręce i przełóż ciasto, rozprowadzając je równomiernie. Wierzch posmaruj passatą pomidorową, rozłóż dodatki, przypraw pieprzem i solą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok 10 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 225 kcal Białka: 9.5 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 25.5 g Wymienniki: 3.8 WW: 2.6 WBT: 1.2
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz