Zupa z białych warzyw z kurkami – pycha. Jedna porcja o wadze 225g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,0 WW i 1,5 WBT. 100g zupy ma 70kcal.
Zupa z białych warzyw z kurkami
 Składniki
 - 200 g ziemniaka (waga po obraniu)
 - 45 g masła
 - 100 g cebuli pokrojonej w kosteczkę
 - 200 g korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę (waga po obraniu)
 - 800 ml bulionu warzywnego
 - 2 łyżki wytrawnego sherry (opcjonalnie)
 - 150 g kurek
 - 50 g chleba (waga bez skórki)
 - 100 g śmietany 18%
 - sól himalajska
 - świeżo zmielony czarny pieprz
 - natka pietruszki (do przybrania)
 
Przygotowanie
 - Ziemniaka obierz, umyj i zetrzyj drobno na tarce. Rozgrzej 1 łyżkę masła i podduś cebulę z korzeniem pietruszki. Dodaj starty ziemniak i także podsmaż.
 - Zawartość patelni wymieszaj z bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut, potem dokładnie zmiksuj blenderem.
 - Oczyść grzyby. Tosty (przedtem odetnij od nich skórkę) pokrój w kostkę, rozgrzej 2 łyżki masła, usmaż na nim grzanki i odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na pozostałym maśle smaż grzyby na dużym ogniu przez 5 minut.
 - Zupę wymieszaj ze śmietaną, zagotuj, posyp usmażonymi kurkami, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Kalorie: 70 Białka: 1.5 Tłuszcze: 4.2 Cukry: 6.5 Wymienniki: 1.1 WW: 0.7 WBT: 0.4 
  Przepis zaczerpnięty z jesiennego wydania Sielskiej Kuchni.
Smacznego 🙂


 
Dodaj komentarz