Przepyszna tarta, w której głównym składnikiem jest słodki ziemniak. Same bataty mają niski IG. Porcja o wadze ok. 80 g ma 4,7 wymiennika, w tym 3,0 WW i 1,7 WBT. 100g ma ok. 364 kcal.
Tarta z batatów
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki orkiszowej
- 45 g cukru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 50 g smalcu
- 2-4 łyżek zimnej wody
Nadzienie
- 650 g batatów (waga po ugotowaniu i obraniu)
- 100 g masła
- 180 g cukru (u mnie trzcinowy nierafinowany)
- 100 ml mleka (u mnie ryżowe)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta startej skórki z pomarańczy
Dekoracja
- 200 g mascarpone
- 20 g cukru pudru
- 75 ml śmietanki kremówki 36%
- 25 g orzechów pekan
Przygotowanie
- Przygotuj formę na tartę o średnicy 27 cm
- Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Zmiksuj mikserem (mieszadłem-łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta lub rozcieraj wszystko palcami lub siekaj na stolnicy jak ciasto kruche. Dodaj wodę i jeszcze przez chwilkę miksuj lub zagniataj ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złącz je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszcz na placek, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Natłuść formę na tartę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC. Ciasto rozwałkuj na okrąg większy od średnicy formy na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owiń ciasto wokół wałka i rozwiń je luźno nad formą. Wciśnij ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównaj brzeg. Włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuj ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieć lekko kawałek pergaminu (lub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostuj papier i wyłóż nim ciasto w formie. Na papier rozsyp fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usuń ziarna fasoli i papier, posmaruj ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piecz następne 7 minut.
- Bataty umyj, włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez ok. 45 minut do miękkości. Odcedź, ostudź, zdejmij skórkę. Miąższ włóż do miski, dodaj przyprawy i zmiksuj blenderem (żyrafą) na gładką masę. Dodaj pokrojone w kosteczkę miękkie masło, cukier, mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka i wymieszaj łyżką lub trzepaczką.
- Zwiększ temperaturę do 190oC. Wylej masę na podpieczone ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz około 50-60 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudzić.
- Mascarpone umieść w misce razem z cukrem pudrem i śmietanką kremówką. Ubijaj przez ok. 2 - 3 minuty aż krem zgęstnieje i nabierze puszystości. Za pomocą dwóch łyżek uformuj porcje kremu i połóż na wierzchu tarty. Udekoruj pekanami.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 364 kcal Białka: 4.1 g Tłuszcze: 21.8 g Cukry: 37.9 g Wymienniki: 5.9 WW: 3.8 WBT: 2.1
Przepis za KWESTIĄ SMAKU
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz