Porcja makaronu z soczewicą, szpinakiem i ragu z chorizo o wadze 195 g ma 5,5 wymiennika, w tym 3,8 WW i 1,7 WBT. Smaczne i pożywne. Makaron orecchiette pasuje tu idealnie – w jego zagłębieniach zbiera się chorizo i sos. Inspiracja – DONNA HAY. 100 g ma 167 kcal.
Makaron z soczewicą, szpinakiem i ragu z chorizo
Składniki
- 250 g makaronu orecchiette
- 100 g chorizo z obraną skórką
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 180 g pomidorów z puszki (pelati)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 150 g ugotowane brązowej soczewicy (może być z puszki)
- garść liści oregano, posiekanych (i dodatkowo do serwowania)
- 75 g szpinaku baby
- łyżeczka cukru
- 10 g parmezanu
Przygotowanie
- Zagotuj wodę na makaron i gotuj go aż będzie al dente. Odlej z gotowania ok. 200 ml wody.
- Podczas gdy makaron się gotuje, przełóż chorizo do robota kuchennego i rozdrobnij. Rozgrzej patelnię. Dodaj olej, czosnek i chorizo i gotuj przez 4 minuty (lub do czasu gdy się zezłoci). Dodaj pomidory, odłożoną wodę z gotowania makaronu, cukier, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień do średniego i gotuj przez 8 minut. Dodaj soczewicę, szpinak i oregano i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Soczewica w tym czasie powinna się podgrzać a liście szpinaku zmięknąć. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj. Gotowe, podziel na porcje i serwuj z oregano i parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2-3 Kalorie: 167 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 6.5 g Cukry: 19.5 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.9 WBT: 0.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz