Pyszne bezy z kawałkami czekolady.
Bezy czekoladowe
Porcje
4
Kalorie
410
kcalWymienniki
8.5
WW
7.3
WBT
1.2
Węglowodany
73
Wartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
1 łyżeczka winnego kamienia (tartarus)
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżka kakao
100 g czekolady 70%, drobno posiekanej
220 g białek
300 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
1 łyżeczka octu winnego z białego wina
Kakao do posypania
Bita śmietana do podania
Połówka cytryny do posmarowania
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 130°C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Do niedużej miseczki wsyp kamień winny, mąkę kukurydzianą, wymieszaj. Osobno wsyp kakao i posiekaną czekoladę.
- Wnętrze miski, w której będziesz ubijać białka, natrzyj połówką cytryny, żeby pozbyć się tłustego nalotu. Następnie wlej do niej białka i ubijaj je mikserem do czasu, gdy zrobią się puszyste i zaczną być sztywne. Wówczas zwiększ obroty do średnio dużych, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż masa zrobi się bardzo lśniąca i sztywna. Dodaj kamień winny i mąkę kukurydzianą oraz wlej ocet winny. Miksuj jeszcze przez pół minuty. Następnie wsyp kakao i czekoladę i wmieszaj je do masy łyżką. Następnie na przygotowane blachy nałóż łyżką porcje bezowej masy.
- Piecz bezy przez 1 godzinę lub do czasu, gdy spody zrobią się zupełnie sztywne. Wówczas wyłącz piekarnik, ale bezy pozostaw w środku do wystygnięcia (drzwiczki zostaw uchylone). Wystudzone bezy posyp kakao. Możesz podawać ze świeżo ubitą śmietaną.
- Obliczenia wymienników nie obejmują bitej śmietany.
Przepis zaczerpnięty z książki WHAT KATIE ATE Prosta kuchnia w dobrym stylu.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz