Sernik baskijski to deser, który zaskakuje swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jego cechą charakterystyczną jest lekko przypalona, ciemna i gorzka skorupka, która kontrastuje z jedwabiście kremowym środkiem. Jego rustykalny, surowy wygląd tylko dodaje mu uroku.
Sernik baskijski wywodzi się z Kraju Basków, gdzie zdobył popularność i uchodzi za jedną z kulinarnych wizytówek regionu. Jego surowa, minimalistyczna estetyka i intensywny smak sprawiają, że zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. W przeciwieństwie do klasycznych serników jak sernik londyński a także klasycznego sernika, które piecze się długo i w niskiej temperaturze, sernik baskijski przygotowuje się w krótkim czasie, piekąc go w bardzo wysokiej temperaturze. To właśnie ta technika odpowiada za karmelizowaną, nieco przypaloną powierzchnię i idealnie kremową konsystencję wewnątrz. Choć wydaje się, że szybkie pieczenie może sprawić, że ciasto będzie suche, efekt jest zupełnie odwrotny. Sernik pozostaje wilgotny, aksamitny i niezwykle delikatny.
Ten deser to świetna propozycja dla osób, które cenią sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale i łatwość przygotowania. Nie wymaga on skomplikowanych technik ani dużej liczby składników – najważniejsza jest tutaj jakość użytego sera, który stanowi serce tego wypieku.
Sernik baskijski najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, kiedy kremowy środek osiąga swoją idealną konsystencję. Dlatego ja go lubię najbardziej w dniu pieczenia, jak jeszcze nie zdąży całkiem wystygnąć i nie trafi do lodówki, bo wtedy muszę czekać, aż osiągnie temperaturę pokojową, co trochę trwa, ale warto uzbroić się w cierpliwość. Jest po prostu przepyszny i … basque 🙂
Sernik baskijski
12
porcje20
minut45
minut251
kcal3.6
1.8
1.8
18
gWartości odżywcze podane w 100 g
Składniki
masło do wysmarowania formy
650 g twarogu sernikowego
250 g serka philadelphia
180 g cukru
4 jajka
150 g śmietany 36%
50 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki mąki ryżowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Sery i jajka wyciągnij z lodówki 1-2h przed pieczeniem. Jeżeli ser jest mokrawy możesz trzymać go na sitku.
- Piekarnik nagrzej do 230°C
- Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj masłem. Wyłóż ją dwoma kwadratowymi arkuszami papieru do pieczenia, jeden na drugim. Drugi powinien być obrócony o 45 stopni w stosunku do pierwszego. Powinny być na tyle duże, żeby wystawać poza formę. Rogi nie powinny zachodzić na siebie. Papier przyciśnij do formy.
- Sery i cukier wymieszaj aż składniki będą równomiernie połączone.
- Dodaj jajka jedno po drugim, następnie pozostałe składniki i mieszaj do momentu aż konsystencja będzie jednolita.
- Przelej masę serową do przygotowanej formy. Uderz 2-3 razy formą o blat stołu, żeby usunąć pęcherzyki powietrza.
- Włóż tortownicę do piekarnika i piecz ok. 40-45 minut lub do momentu, kiedy sernik będzie z wierzchu skarmelizowany a przy poruszaniu tortownicy będzie się chybotać. Będzie ledwo ścięty. Konsystencja zmieni się w trakcie studzenia.
Nie każdy twaróg sernikowy jest taki sam, nawet jeżeli kupujemy tej samej marki, dlatego lepiej przed przygotowaniem wyłożyć go na 1-2 godziny na sitko. Wtedy odcieknie.
Jeżeli pieczesz sernik po raz pierwszy, przypilnuj koniecznie piekarnika, każdy jest trochę inny, a w przypadku tego sernika wyciągamy go jak będzie mocno przypieczony, ale nie spalony. Granica jest bardzo cienka i bardzo łatwo ją przegapić 🙂
Dodaj komentarz