Ciepły chleb tostowy i ricotta, chłodne, delikatne awokado – pyszny i pożywny zestaw na śniadanie, który ma 3,5 wymiennika, w tym 1,2 WW i 2,3 WBT. 100g ma 240 kcal.
Tost z awokado i pieczoną ricottą
Składniki
- 2 kromki chleba tostowego
- 150 g ricotty
- 75 g awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek (może być też olej rydzowy, awokado możemy też wymieszać z olejem lnianym
- sok z cytryny
- świeże zioła do podania (bazylia, oregano)
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 200°C (może być z funkcją grilla). Awokado posiekaj i wymieszaj z jedną łyżką oliwy lub oleju, skrop sokiem z cytryny. Ricottę przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 10-15 minut aż będzie lekko podpieczony. Tosty opiecz w tosterze. Przełóż na nie podpieczoną ricottę oraz awokado. Możesz dodać listki bazylii i oregano.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 240 kcal Białka: 8.9 g Tłuszcze: 18.2 g Cukry: 10.1 Wymienniki: 3.0 g WW: 1.0 WBT: 2.0
Smacznego 🙂
Inspiracja: Donna Hay
Marta
Dzień dobry
Czy ilość 240 kcal jest podana dla jednej porcji czy dla 100g potrawy?
Dziękuję i pozdrawiam
Bożena Garbińska
W 100 g