Tarta mocno czekoladowa z orzechami laskowymi i nutą rozmarynu jest przepyszna. Porcja o wadze 80 g ma 4,1 wymiennika, w tym 1,9 WW i 2,2 WBT. 100g ma 369 kcal.
Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi i rozmarynem
Składniki
Skladniki na nadzienie:
- 120 g śmietany kremówki (36%)
- 90 g masła, pokrojonego w kostkę
- 3 gałązki rozmarynu (10 g)
- skórka z 1 pomarańczy
- 270 g gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej) drobno posiekanej
- 1 dużej jajko i 3 duże żółtka
- 75 g drobnego cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao w proszku, do oprószenia
Orzechowy "krokant":
- 2 łyżki jasnego syropu melasowego (golden syrup) lub syropu kukurydzianego
- 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
- 2 łyżki drobnego cukru
- ½ łyżeczki soli
- 100 g uprażonych orzechów laskowych, posiekanych
Kruche ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej
- 35 g cukru pudru
- szczypta łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę i trochę do natłuszczenia formy
- drobno otarta skórka z ½ cytryny
- ½ dużego żółtka
- 10 ml wody
Przygotowanie
- Przygotuj aromatyzowaną śmietanę. Umieść w rondelku śmietanę, masło, rozmaryn i skórkę z pomarańczy, postaw na małym ogniu. Gdy masło się stopi, a mieszanina prawie zawrze, zdejmij z ognia i zostaw na godzinę lub dwie w temperaturze pokojowej albo na całą noc w lodówce.
- Rozgrzej piekarnik do 220ºC (200ºC z termoobiegiem). Zrób "krokant". Połącz w rondelku oba rodzaje syropu, cukier oraz sól i podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj orzechy laskowe, wymieszaj, a następnie przelej na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź orzechy łyżką. Piecz 7-8 minut, aż mieszanina będzie złocista i wrząca. Wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia i posiekaj na kawałki wielkości 0,5 cm. Odłóż do chwili użycia i wyłącz piekarnik.
- Zrób ciasto. Przesiej mąkę z cukrem pudrem oraz solą i wsyp do malaksera. Dodaj masło, skórkę z cytryny i zmiksuj pulsacyjnie, aż mieszanina nabierze konsystencji bułki tartej. Wymieszaj żółtko z wodą i dodaj do masy. Ciasto będzie dość wilgotne, ale takie ma być. Zmiksuj tylko do połączenia składników, po czym przełóż na czysty blat oprószony mąką. Lekko zagnieć w kulę, owiń folią i delikatnie spłaszcz. Ciasto jest bardzo miękkie, więc włóż je do lodówki przynajmniej na godzinę (do 3 dni).
- Lekko natłuść formy, wyjmij ciasto i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej (jeśli leżało w lodówce dłużej niż kilka godzin) i przełóż na blat oprószony mąką. ostukaj jej wałkiem, by nieco zmiękło, po czym rozwałkuj na koło o średnicy 33 cm i grubości 4 mm. Przełóż do formy i delikatnie wciśnij we wszystkie zagłębienia, zaklejając pęknięcia niewielką ilością ciasta. Przytnij, jeśli trzeba, a następnie wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Podpiecz spód. Rozgrzej piekarnik do 200ºC (180ºC z termoobiegiem). Formę ze spodem przykryj dużym kawałkiem papieru do pieczenia, tak aby wystawał ponad krawędź. Obciąż porcelanowymi klukami (surowy ryż lub fasola też się sprawdzają) i piecz 20 minut. Usuń papier z obciążeniem i wstaw spód z powrotem do piekarnika. Piecz bez przykrycia jeszcze 6-7 minut, aż będzie złocisty i suchy. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut do przestygnięcia i posyp posiekanym "krokantem" orzechowym. Odłóż na bok.
- Przygotuj nadzienie czekoladowe. Wsyp posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i postaw na garnku z lekko wrzącą wodą, tak aby spód miski nie dotykał wrzątku. Ponownie podgrzej aromatyzowaną śmietanę na małym ogniu i łagodnie mieszaj, aż będzie gorąca. Przecedź do miski z czekoladą (rozmaryn i skórkę pomarańczy można wyrzucić), po czym wymieszaj (wciąż na garnku z parującym wrzątkiem), aż czekolada się stopi, a mieszanina będzie jednolita. Zdejmij misję z garnka i odstaw na bok.
- Tymczasem umieść jajko, żółtka i cukier w misie miksera z zamontowaną rózgą. Ubijaj na dość wysokich obrotach około 4 minut, aż masa będzie jasna i gładka. Wmieszaj mniej więcej jedną trzecią do śmietany z czekoladą, a następnie delikatnie przełóż czekoladowy krem do pozostałych jajek z cukrem. Wymieszaj na gładką masę i przełóż na spód tarty z orzechowym "krokantem". Delikatnie wygładź i piecz 12 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 20 minut do wystygnięcia. Tuż przed podaniem oprósz tartę, przesiewając kakao przez gęste sitko.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 369 kcal Białka: 5.2 g Tłuszcze: 28.1 g Cukry: 23.9 g Wymienniki: 5.1 WW: 2.4 WBT: 2.7
Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh – Słodko
Dodaj komentarz