Szarlotka bezglutenowa, możesz jeść na zimno, możesz ją podgrzać i podawać z lodami waniliowymi. Pycha. Porcja o wadze 80 g ma 3 wymienniki, w tym 2,1 WW i 0,9 WBT. 100 g ma 210 kcal.
Szarlotka bezglutenowa
Składniki
Ciasto
- 160 g mąki z ryżu kleistego
- 80 g mąki owsianej
- 70 g mąki jaglanej
- 60 g skrobi kukurydzianej
- 25 g tapioki
- 30 g zmielonych nasion chia (najlepiej białych)
- 25 g cukru
- 225 g masła (zimnego)
- 120 g maślanki
- 120 ml wody (lodowatej)
- 1 łyżeczka soli
Jabłka:
- 800 g jabłek (waga po obraniu)
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Ciasto
- Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 27 cm lub formę rozszerzającą się ku górze (jak na pie) o średnicy dna 24 cm.
- Mąki przesiej do miski, dodaj chia, cukier, sól i pokrojone w 5 mm kostkę masło. Wymieszaj wodę z maślanką i dodawaj do ciasta po 1 łyżce wody, przewracając ciasto szpatułą żeby je równomiernie nawilżyć. Dodaj tyle płynu, żeby ciasto się połączyło. Następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj spodem dłoni, aż będzie gładkie i jednolite (fraisage*).
- Ciasto podzielić na 2 części, zawiń w folię i schłódź. Pierwszą z nich rozwałkuj na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę mąkę. Złóż ciasto jak list, unieś dolną krawędź, przyłóż ją do ⅓ wysokości prostokąta i zasłoń górnym fragmentem ciasta, obróc ciasto o 90° i ponownie złóż jak list. Następnie rozwałkuj i wyłóż spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Piekarnik nagrzej do190°C.
Jabłka
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałeczki (3 mm plasterki). Włóż do większej miski, dodaj cukier, cynamon, cukier waniliowy i wymieszaj.
Przygotowanie
- Drugą część ciasta rozwałkuj na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłóż na spód z ciasta, przykryj rozwałkowanym ciastem, dociśnij brzegi delikatnie je sklejając. Nożem przebij ciasto w 4-5 miejscach i wstawić do piekarnika. Możesz też zaszaleć i z ciasta wyciąć kształty i takimi mniejszymi kawałkami przykryć jabłka.
Pieczenie
- Piecz przez 70 minut w 190°C. Pod koniec pieczenia możesz okryć brzegi ciasta kawałkami folii aluminiowej gdyby były już dobrze zrumienione. Posyp cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 210 kcal Białka: 1.7 g Tłuszcze: 11.1 g : 25.7 g Wymienniki: 3.7 WW: 2.6 WBT: 1.1
*TA technika powoduje, że ciasto po upieczeniu będzie delikatne i puszyste
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz