Kotleciki kalafiorowe z quinoa i fetą można podawać z sosem miętowym z tahini oraz surówką ze świeżego ogórka. To bezglutenowe danie obiadowe jest naprawdę smaczne.
Kotleciki kalafiorowe z quinoa i fetą
Porcje
4
porcjeKalorie
184
kcalWymienniki
2.9
WW
1.8
WBT
1.1
Węglowodany
17.7
gSkładniki odżywcze do 100 g produktu
Składniki
- Kotleciki
300 g różyczek kalafiora
380 g ugotowanej kaszy quinoa
35 g mąki ryżowej
2 jajka
1 cebula dymka
2 łyżki skórki z cytryny
20 g posiekanej natki pietruszki
150 g fety
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa 2- 3 łyżki
- Sos tahini z miętą
70 g tahini
140 g jogurtu naturalnego
50 ml soku z cytryny
1/4 szklanki świeżej mięty
Przygotowanie
- Sos tahini z miętą
- Wszystkie składniki włóż do malaksera i zmiksuj. Przechowuj w lodówce do podania.
- Kotleciki
- Nagrzej piekarnik do 200ºC.
- życzki kalafiora przełóż do malaksera i zmiksuj.
- ugotowaną quinoę, fetę, jajka, mąkę ryżowę, posiekaną dymkę, skórkę z cytryny, pietruszkę oraz zmiksowane różyczki kalafiora. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj aż do jednolitej masy. Formuj kotleciki (możesz użyć do tego łyzki do lodów – kotleciki będą tej samej wielkości) i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą. Piecz je przez 10 minut, odwróć na drugą stronę i piecz następne 10 minut lub do czasu aż będą złociste.
- Podawaj kotleciki z sosem tahini oraz z surówką ze świeżego ogórka z miętą i pietruszką.
Inspiracja: Donna Hay
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz