Sernik z polewą z karmelizowanej białej czekolady jest pyszny. Można go posypać płatkami soli – smak jest jeszcze bardziej intrygujący.
Porcja o wadze 85 g ma 3.8 wymiennika, w tym 1.7 WW i 2.1 WBT. 100 g ma 330 kcal.
Sernik z polewą z karmelizowanej białej czekolady
Porcje
12
porcjeKalorie
330
kcalWymienniki
4.5
WW
2.0
WBT
2.5
Węglowodany
20
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Spód
150 g herbatników speculoos bezglutenowych
50 g niesolonego masła, stopionego
- Masa serowa
415 g mielonego twarogu śmietankowego
250 g mascarpone
90 g śmietany 36%
55 g drobnego cukru
55 g tagatozy
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki ryżowej
4 jajka
1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
- Polewa
125 g karmelizowanej białej czekolady
50 g śmietany kremówki
Przygotowanie
- Pokrusz herbatniki w malakserze, aż będą przypominać tartą bułkę, dodaj masło i jeszcze raz zmiksuj pulsacyjnie. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 20 cm, ugniatając ją dłońmi albo wypukłą stroną łyżki. Wstaw formę do lodówki, by masa stężała. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
- Wymieszaj sery w misie malaksera do połączenia składników, dodaj śmietanę, mąki i cukier. Zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników. Wmieszaj jajka, a na końcu wanilię i sok z cytryny.
- Nastaw wodę w czajniku. Na najniższy poziom piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą.
- Przelej serową masę na zimny spód, wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
- Ja dodatkowo używam obręczy z materiału nałożonej na tortownicę, żeby boki sernika nie wrosły szybciej.
- Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Na wierzch nałóż przygotowaną wcześniej polewę a następnie schłódź w lodówce przez ok. 12 godzin.
- Karmelizowanie czekolady
- Piekarnik nagrzej do 120°C. Na blaszce rozłóż czekoladę. Piecz ją ok. 40 minut, mieszając szpatułką co ok. 10 minut. Powinna mieć płynną konsystencję. Zlej ją potem do słoiczka, ostudź i przechowuj pod przykryciem.
- Polewa
- garnuszku podgrzewaj śmietaną prawie do zagotowania. Wsyp do niej czekoladę (ja przygotowałam sobie dzień wcześniej), odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz