Dukkah – bezglutenowa mieszanka przypraw i uprażonych orzechów. Bardzo smaczny dodatek do dań. U mnie wystąpił na razie tylko w tym przepisie Kurczak z fenkułem i ciecierzycą ale zapewne jeszcze z niego skorzystam. Porcja o wadze 10 g ma 0,6 wymiennika, w tym 0,1 WW i 0,5 WBT.
Dukkah
Składniki
- 100 g orzechów laskowych
- 3 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki kolendry w ziarnach
- 1 łyżka kminu rzymskiego w ziarnach
- 1 łyżeczka pieprzu białego w ziarnach
- 1 łyżeczka nasion fenkułu włoskiego
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Orzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku, aż się lekko zrumienią. Jeśli mają skórkę, usuń jej tyle, ile się da, a orzechy drobno posiekaj. (Mi udało się kupić uprażone orzechy bez skórki - idealne). Słonecznik upraż i posiekaj.
- Wszystkie przyprawy, oprócz papryki i soli praż na suchej patelni, aż zaczną mocno pachnieć – każdą przyprawę oddzielnie. Przesyp wszystkie razem do moździerza lub blendera i utrzyj ręcznie lub zmiksuj. Część przypraw powinna się zamienić w niezbyt drobny proszek, część może pozostać w grubszych kawałkach. Do przypraw dodaj orzechy i słonecznik, krótko ucieraj lub miksuj do połączenia składników. Wymieszaj z papryką oraz solą.
- Mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 578 kcal Białka: 15.4 g Tłuszcze: 54 g Cukry: 7.6 g Wymienniki: 6.2 WW: 0.7 WBT: 5.5
Inspiracja: magazyn kuchenny
Dodaj komentarz