Frittata z dynią, chorizo i jarmużem – bardzo syta i smaczna. Porcja o wadze 200g ma 4,0 wymienniki, w tym 0,9WW i 3,1WBT.
Frittata z dynią, chorizo i jarmużem
Składniki
- 400 g dyni obranej i pokrojonej na kawałki
- 120 g chorizo, bez skóry, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40 g jarmużu (z usuniętymi twardymi częściami, podzielony na małe kawałki)
- 60 g rolady koziej pleśniowej
- 40 g karmelizowane cebuli
- 4 jajka
- 135 g śmietany 18%
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 220°C.
- Umieścić dynię i chorizo w 2 litrowym naczyniu, skropić olejem i posypać solą i pieprzem. Piec przez 15 minut lub do momenty, gdy dynia jest lekko złota i upieczona. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C.
- Do naczynia z dynią i chorizo dodać jarmuż, karmelizowaną cebulę i delikatnie wymieszać. Umieść jajka, śmietanę w osobnym naczyniu, przyprawić solą i pieprzem, roztrzepać. Polać przygotowane danie, na wierzchu położyć plastry koziej rolady.
- Piec przez 30-40 minut lub do momentu gdy frittata urośnie i nabierze złotego koloru.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2-3 Kalorie: 174 kcal Białka: 8.3 g Tłuszcze: 13.7 g Cukry: 4.5 g Wymienniki: 2.0 WW: 0.4 WBT: 1.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz