Na przepis ten natknęłam się szukając pomysłu co zrobić z resztkami kalafiora po upieczeniu Stek z kalafiora. To był strzał w dziesiątkę. Kalafior ma w tym daniu charakter. Gorczyca i cheddar robią robotę.
Kalafior zapiekany z cheddarem i gorczycą
Porcje
4
porcjePrep time
30
minutCooking time
12
minutKalorie
153
kcalWymienniki
1.8
WW
1.4
WBT
0.4
Węglowodany
14
gSkładniki
650 g kalafiora podzielonego na różyczki
30 g masła
100 g cebuli
1 ½ łyżeczki nasion kminu
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka gorczycy w proszku
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
200 ml śmietanki 30%
120 g cheddara startego na tarce
½ łyżeczki soli
15 g panko
5 g natki pietruszki
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 180°C z termoobiegiem
- Kalafior ugotuj na parze przez 10 minut i odstaw do przestygnięcia
- Na patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika, roztop masło. Dodaj olej. Wsyp cebulę i smaż ok. 8 minut, aż zmięknie i się zrumieni. Dodaj kmin, curry i gorczycę w proszku. Smaż 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj czarną gorczycę, podgrzewaj przez minutę, a potem wlej śmietanę.
- Dodaj 100 g cheddara, ½ łyżeczki soli i gotuj 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj kalafior, delikatnie wymieszaj, podduś 1 minutę i zdejmij z ognia.
- W międzyczasie wsyp do miski pozostałe 20 g cheddara, bułkę tartą oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i posyp tym kalafior.
- Wstaw do piekarnika i zapiekaj 8 minut, aż sos zawrze a kalafior będzie gorący.
- Włącz grill w piekarniku i piecz dalsze 4 minuty aż wierzch zrobi się złocisty i chrupiący.
- Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut do przestygnięcia i podawaj.
Przepis za Yotamem Ottolenghi “Prosto” z drobnymi zmianami.
Dodaj komentarz