Jeden klopsik o wadze ok. 50g ma 1,2 wymiennika, w tym 0,5 WW i 0,7 WBT.
Klopsiki jaglane z łososiem
Składniki
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 g surowego łososia
- 1 jajko
- 15 g lnu mielonego odtłuszczonego
- sól (najlepiej himalajska)
- pieprz
Przygotowanie
- Kaszę ugotować wg przepisu Kasza jaglana rozgrzewająca, ostudzić. Łososia drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C (z termoobiegiem) przez 15-17 minut. Można podawać z sosem z jogurtu z dodatkiem cytryny i majeranku, kiszonym ogórkiem i co komu przyjdzie do głowy. Są pyszne i syte.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 172 kcal Białka: 13.9 g Tłuszcze: 8.6 g Cukry: 9.7 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.0 WBT: 1.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz