Porcja kluseczek o wadze 160g ma 4 wymiennika w tym 3,2 WW i 0,8 WBT. Za proporcje dziękujemy cioci Agnieszce. Kluseczki rozpływają się po prostu w ustach. No nie można im się oprzeć 🙂
Kluseczki z ziemniaków i ricotty
Składniki
- 500 g ziemniaków (waga po ugotowaniu i obraniu)
- 170 g ricotty
- 100 g mąki orkiszowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól (najlepiej himalajska)
- pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotować w łupinkach do miękkości - ok. 40 minut. Jeszcze gorące obrać i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać ricottę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Składniki połączyć.
- Wysypać mąki na stolnicę i dodać masę ziemniaczaną. Szybko zagnieść, aż ciasto będzie jednolite. Kulę ciasta dzielić na porcje. Podsypać mąką i rękami rolować wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić w poprzek. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, po wypłynięciu ok. 1 minuty.
- Można podawać z masełkiem szałwiowym. Obliczenia wymienników dotyczą samych kluseczek.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 128 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 2.9 g Cukry: 20.1 g Wymienniki: 2.5 WW: 2.0 WBT: 0.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz