Krewetki z cukini膮 w kremowym sosie – polecam.
Krewetki z cukini膮 w kremowym sosie
Porcje
4
porcjeKalorie
187
kcalWymienniki
2.0
WW
0.2
WBT
1.8
W臋glowodany
2.5
Warto艣ci od偶ywcze w 100g
Sk艂adniki
375 g krewetek (waga po oczyszczeniu, bez ogonk贸w)
300 g cukinii
100 ml czystego roso艂u
220 g 艣mietanki 30%
60 g mascarpone
30 g serka camembert
4 艂y偶ki oleju s艂onecznikowego
2 z膮bki czosnku
1 艂y偶ka soku z cytryny
S贸l i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Krewetki zamarynuj w 2 艂y偶kach oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
- Cukini臋 przekr贸j na p贸艂 wzd艂u偶, wydr膮偶 mi臋kk膮 cz臋艣膰 a pozosta艂膮 (bez obierania) drobno pokr贸j. Obsma偶 na pozosta艂ych 2 艂y偶kach oliwy. Zdejmij z patelni. Odstaw.
- Krewetki wrzu膰 na rozgrzan膮 patelni臋. Sma偶 4 minuty, po 2 z ka偶dej strony. Zdejmij z patelni i odstaw.
- Czosnek drobno posiekaj i dodaj na patelni臋. Sma偶 przez oko艂o minut臋, nast臋pnie dodaj ros贸艂 i doprowad藕 do wrzenia. Zmniejsz ogie艅, dodaj 艣mietank臋 i sery i sma偶 a偶 si臋 po艂膮cz膮 a sery rozpuszcz膮, mieszaj膮c.
- Dodaj przygotowane wcze艣niej krewetki i cukini臋. Dopraw sol膮 i pieprzem, wymieszaj.
Przepis za Naomi Sherman
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz