Porcja placków o wadze 90g ma 3,6 wymiennika w tym, 1,9 WW i 1,7 WBT. Nie można się od nich oderwać.
Latkes
Składniki
- 350 g ziemniaków obranych i grubo startych
- 250 g korzeni pasternaku obranych i grubo startych
- 25 g mąki kukurydzianej
- 3 białka jaja kurzego
- 80 g masła
- 110 g oleju słonecznikowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- kwaśna śmietana do podania
Przygotowanie
- Ziemniaki odciśnij w durszlaku z nadmiaru wody i rozłóż na papierowym ręczniku do całkowitego osuszenia. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, pasternak, białka z jajek, mąkę kukurydzianą, ½ łyżeczki soli i mnóstwo czarnego pieprzu.
- Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu połowę masła z połową oleju. Rękami nabieraj masę, za każdym razem objętość około 2 łyżek, ugniataj, żeby usunąć resztki wody, i formuj cienkie placuszki, mniej więcej o grubości 1 cm i średnicy 8 cm. Ostrożnie ułóż na patelni tyle latkes, ile się zmieści, dociskając je łyżką do dna. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Latkes powinny być mocno zrumienione. Zdejmij usmażone placuszki z patelni i odłóż na papierowy ręcznik. Smaż kolejne porcje, dodając masła i oleju w razie potrzeb.
- Podawaj od razu z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 270 kcal Białka: 2.9 g Tłuszcze: 19.2 g Cukry: 21.0 g Wymienniki: 3.9 WW: 2.1 WBT: 1.8
Przepis za JEROZOLIMA Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz