Makaron z wędzoną makrelą i cukinią – porcja o wadze 200g ma 6 wymienników, w tym 4,1 WW i 1,9 WBT. 100g dania ma 177 kcal.
Makaron z wędzoną makrelą i cukinią
Składniki
- 160 g makaronu penne (np. orkiszowego)
- 45 g cebuli
- 135 g cukinii (waga po odcięciu miękkiej części)
- 65 g wędzonej makreli
- 18 g oleju
- 1 jajko
- 20 g parmezanu
- 50 g mleka ryżowego
- szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
- świeżo zmielony pieprz
- dwie gałązki świeżego rozmarynu
- sok z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Zagotowuj wodę w dużym garnku, posól, dodaj makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją. W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj, cukinię przekrój na ćwiartki i wytnij miękką część. Potnij ćwiartki cukinii pod kątem na kawałki 1 cm grubości zbliżone rozmiarem do makaronu. W podobne kawałki pokrój makrelę. Z gałązek rozmarynu zerwij listki i posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i cukinię, przypraw solą i pieprzem i smaż na oleju ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po pięciu minutach dodaj makrelę i rozmaryn i smaż następne 5 minut. W międzyczasie wymieszaj jajko z mlekiem oraz drobno startym parmezanem.
- Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z makrelą, zestaw z ognia, dodaj masę jajeczną i mieszaj aż do zgęstnienia. Jeżeli masz ochotę, dopraw sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 177 kcal Białka: 8.1 g Tłuszcze: 7.1 g Cukry: 20.3 g Wymienniki: 3.0 WW: 2.0 WBT: 1.0
Autorem pomysłu na to smaczne i syte danie jest Jamie Olivier.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz