Muszle z jarmużem – prosty pomysł na wykorzystanie jarmużu. Dobrze jak coś jest modne bo zdrowe 🙂 i na dodatek bardzo smaczne. Porcja o wadze 190g ma 6 wymienników, w tym 4,1 WW i 1,9 WBT.
Muszle z jarmużem
Składniki
- 160 g makaronu (20 muszli)
- 200 g ricotty
- 50 g sera gruyere
- 100 g jarmużu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ugotować muszle do nadziewania w dużym garnku z osoloną wodą. Jędrne odcedzić i ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania (lub na blaszce wyłożonej filią aluminiową). Przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Jarmuż zblanszować i odcedzić. Posiekać na drobne kawałki. Gruyere zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski ricottę i 20g gruyere. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać jarmuż i jeszcze raz wymieszać.
- Napełnić muszle farszem, posypać pozostałym gruyere. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 185 kcal Białka: 9.6 g Tłuszcze: 6.6 g Cukry: 21.7 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.2 WBT: 1.0
Smacznego 🙂
JOANNA
mniam, mniam:D Myślałam, że jest czasochłonny do przygotowania , ale nie …. Efekt rewelacyjny …..