Pieczona ciecierzyca – idealna bezglutenowa przekąska do domowego kina. Porcja o wadze 45 g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,7 WW i 0,8 WBT. 100 g pieczonej ciecierzycy ma 333 kcal. Pieczoną ciecierzycę możesz wykorzystać jako dodatek do TEJ zupy.
Pieczona ciecierzyca
Składniki
- 50 g suchych ziaren ciecierzycy
- 5 g oliwy z oliwek extra vergine
- liść glonu kombu (opcjonalnie)
- wędzona papryka, sól
Przygotowanie
- Dzień przed przygotowywaniem ciecierzycę zalej zimną wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedź i opłucz.
- Zalej dużą ilością świeżej wody i zagotuj. W celu poprawy trawienia ciecierzycy do wody możesz dodać kilkucentymetrowy kawałek suszonego glonu kombu. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2-3 godzin do miękkości.
- Ugotowaną ciecierzycę odcedź i osuszyć. Przełóż do mniejszego naczynia, wlej oliwę i dodaj wybrane przyprawy (u mnie wędzona papryka), dobrze wymieszaj. Wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na 40 minut. W czasie pieczenia kilka razy obracaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 333 kcal Białka: 15.8 g Tłuszcze: 13.3 g Cukry: 37.5 g Wymienniki: 5.6 WW: 3.8 WBT: 1.8
Do pieczonej ciecierzycy możecie też wykorzystać ciecierzycę z puszki. Pamiętajcie, żeby ją dokładnie osuszyć, wtedy po pieczeniu będzie chrupka.
Smacznego 🙂
Iza
„Porcja o wadze 45 g ma 2,5 wymiennika, w tym 1, WW i 0,8 WBT”, uciekła chyba siódemka?
Iza
Musimy spróbować,wygląda dobrze:p
Bożena Garbińska
Dziękuję, faktycznie uciekła, już poprawiłam 🙂