Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym odpowiednio doprawiona naprawdę zapada w pamięć i podniebienie. Porcja o wadze 220 g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,9 WW i 0,6 WBT. 100 g ma 50 kcal.
Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym
Składniki
- 650 g kalafiora
- 120 g cebuli
- ząbek (10 g) czosnku
- 3 łyżki (27 g) oleju z pestek winogron
- 750 g bulionu warzywnego
- 400 g mleka kokosowego
- przyprawy: kolendra, kurkuma, gorczyca kumin, kozieradka, koper włoski, odrobina chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Przyprawy upraż na suchej patelni.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę, podsmażaj ją ok. 2 minut. dodaj do garnka kalafiora oraz czosnek, gotuj dalsze 2 minuty.
- Dodaj bulion i doprowadź zupę do wrzenia.
- Dodaj mleko kokosowe, uprażone wcześniej przyprawy i wszystko wymieszaj.
- Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu, ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
- W czasie kiedy zupa się gotuje przygotuj ciecierzycę.
- Odstaw zupę z gazu, blenduj aż będzie gładka i kremowa. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 49 kcal Białka: 3.3 g Tłuszcze: 2.8 g Cukry: 2.7 g Wymienniki: 0.7 WW: 0.3 WBT: 0.4
Zupę podajemy z uprażoną ciecierzycą z TEGO przepisu.
Inspiracja: www.choosingchia.com
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz